SUVINE GRILLI-GURMEE

posted in: TOITUMINE, UUS NUMBER | 0

Grillimine on suve lahutamatu osa ja need paleodieedist inspireeritud toidud on loodud just õues valmistamiseks! Neid kõrge valgu- ja madala süsivesikusisaldusega hõrgutisi on suhteliselt lihtne valmistada ja tulemuseks on tõelised gurmeeroad!

Kas pärast paleodieediga tutvumist tuli soov teha oma toit koopaelaniku moodi lahtisel tulel või tahad pakkuda oma grillipeol midagi uut ja tervislikku? Kokk ja raamatu „Paleogrillimine: moodsa aja koopamehe tulelküpsetamise käsiraamat“ („Paleo Grilling: A Modern Caveman’s Guide to Cooking with Fire“) autor James Phelan valis välja viis oma lemmikut, mille valmistamine nõuab tulel küpsetamisega veidi vilumust. „Grillil küpsetamine on kaugel sellest, et lihatükk läheb tulele ja valmis. Õige grillimise puhul jälgid iga minut, mis tulel toimub,” manitseb Phelan. „Need viis rooga rikastavad grillipeo menüüd ja need pole kindlasti „patupalade“ nimekirjas, kuna tegu on ülimalt tervisliku ja puhta toiduga,” lisab ta.

Täispikkuses lugu Suvi 2016 ajakirjas – telli ajakiri SIIT!

Toome ära ühe retsepti Grilli-gurmee valikust:

PIISONIBURGER TOMATI-KANEELI MARMELAADIGA HE0815_FEREC_05

6 portsjonit

Piisonilihas on palju vähem kaloreid ja rohkem kasulikke mikrotoitained kui tavalises veiselihas. Serveeri burgereid salati- või lehtkapsalehel, mida on piserdatud sidrunimahlaga. Soe burger ja hapu sidrunimahl muudavad salati veidi närtsinuks.

KOOSTISOSAD

900 g piisonihakkliha

12 peeneks hakitud Kalamata kivideta oliivi

2 kooritud ja kuubikuteks lõigatud lihatomatit

2 peeneks hakitud šalottsibulat

2 peeneks hakitud küüslauguküüntgrill

1 sidruni mahl

½ sidruni koor

1 kaneelipulk

3 spl mitte väga peeneks hakitud värsket tilli

3 spl ribadeks hakitud värsket piparmünti

1 spl mitte väga peeneks hakitud estragoni

3 spl ekstra-neitsioliiviõli

1 spl kookospähklisuhkrut

Näputäis paprikahelbeid, soola ja musta pipart maitse järgi

VALMISTAMINE

  1. Sega kokku tomatid, sidrunimahl, kaneel ja kookospähklisuhkur. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni tomatid on pehmed ja segu siirupine (see võtab umbes tund aega). Võta kaneelipulk välja ja vala segu klaasist kaussi. Jahuta külmkapis, kuni see on täiesti jahtunud.
  2. Kuumuta pannil oliiviõli, lisa küüslauk, šalottsibul, oliivid ja paprikahelbed ning küpseta umbes 4 minutit, kuni sibul on kuldpruun. Pane jahtuma.
  3. Sega suures kausis liha, oliivide segu, maitsetaimed ja sidrunikoor. Jaota segu võrdselt kuueks osaks ning tee neist ümmargused kotletid. Maitsesta kotletid väljastpoolt soola ja pipraga.
  4. Grilli burgereid keskmisel kuumusel 2–3 minutit, kuni mõlemad pooled on kuldpruunid. Tõsta tulelt ja lase lõikelaual 2 minutit seista. Serveeri lehtkapsalehel ja lisa burgerile lusikatäis tomati-kaneeli marmelaadi.

1 PORTSJONI KOHTA

KCAL: 447

RASVA: 33 G

KÜLLASTUNUD RASVA: 12 G

SÜSIVESIKUID: 9 G

KIUDAINEID: 1 G

VALKU: 29 G


slimming-ad kalev_filmi

Leave a Reply