SUVINE GURMEE: KUKESEEN

posted in: TERVIS, TOITUMINE | 0

Kuigi kuldne metsailu kukeseen ilmub välja juba juuni lõpus, võib neid tugevate öökülmade puudusel korjata hilissügiseni välja.
Märgates ühte kollakübara kandjat, tasub lähikonda terasemalt silmitseda – tavaliselt on sealsamas ka teisi pesakonna liikmeid. Veel. Kukeseente erekollane värvus torkab suvises metsas hästi silma ja lausa kutsub korjama.

Mida kukeseen kõik sisaldab  download
Kõige enam on kukeseenes loomulikult vett, ligikaudu 91-93%.  Valke on värsketes kukeseentes ligikaudu 2,5%, kusjuures valgud seeduvad 70…80% ulatuses. Süsivesikuid on 2%, peamiselt glükogeen ja trehaloos. Rasvu on teiste toiduainetega võrreldes kukeseentes lausa kasinalt (0, 4%), kuid seeneriigi vaatevinklist võttes on kukeseened suisa rasvarikkad. Mineraale on alla protsendi ja ülejäänud osa seene koostisest haaravad kiudained. Ehkki paljudele tunduvad kukeseened suhteliselt vintsketena, pole ka nende kiudainete sisaldus märkimisväärne.

Sajagrammine lisanditeta kukeseeneports annab sööjale kõigest 30 kilokalorit, mis on kindlasti oluliselt vähem võrreldes selle energiahulgaga, mis tegelikult kulus seente korjamiseks ja valmistamiseks. Kuid sellega kukeseente väärtus ei piirdu, sest nendes on ka märkimisväärselt mikrotoitaineid. Oma ilusa kuldkollase värvuse eest võlgnevad kukeseend tänu karotenoididele. Beeta-karoteenist suudab meie organism sünteesida ka vitamiini A. Rasvlahustuvatest vitamiinidest on kuldse kübara kandjas ka märkimisväärselt vitamiini D. Vesilahustuvatest vitamiinidest on kukeseentes piisavalt erinevaid B-rühma vitamiine (peamiselt B1 ja B3).

Mida kukeseenest teha CnfkZOqXEAAQMcI

Nendest seentest saab teha kõike – salatit, suppi, suupisteid ja muidugi seenekastet! Mida lihtsam on roog, seda paremini tuleb esile seene oivaline maitse – kombineeri praetud seened aurutatud lillkapsaga või lisa neid kanafilee kõrvale garniirina, sega leiva-määrde sisse või salatisse. Võid kuivatada ning seejärel jahvatada pulbriks, mida saad talvel suurepärase maitseainena kasutada. Paraja kuiva ja kuuma ilmaga kuivavad kukeseened ka õhu käes – laota need ainult õhukese kihina linasele riidele laiali ja keera vahepeal. Kukeseeni saab kuivatada praeahjus – pane puhtad ja kuivad seened 50–60kraadise kuumuse kätte, ahju uks jätta irvakile. Näpuotsaga lisatud kukeseenepulber annab suurepärase maitse kastmetele, suppidele ja ka võileivale.

PRAETUD KUKESEENED TOMATIGA

Vaja läheb: värskeid puhastatud kukeseeni, praadimiseks võid või õli, kaks keskmist tomatit, soovi korral mugulsibulat, soola-pipart maitse järgi, hakitud maitserohelist

Valmistamine: prae tavalisel pannilvõis või õlis iga portsjoni jaoks kaks paksemat tomativiilu ja paar sibularatast kuldse värvuseni. Prae seejärel terved kukeseened kuumas võis kergelt läbi (hakitud kukeseen eraldab liialt mahla), maitsesta. Tõsta igale kuumale tomativiilule kuldseid sibularõngaid ja kuhja sinna praetud kukeseened. Juurde sobivad kõige paremini kuumad keedetud värsked kartulid.

NIPP: piisab täiesti, kui kukeseened enne valmistamist pintsliga puhtaks harjata, pesta pole neid vaja. Maitseainetega ole tagasihoidlik, kukeseen tahab ainult võid, soola ja purustatud pipart.

banner_ostrovit

Leave a Reply